Hit enter after type your search item

Osnovna dejstva o spletnem gostovanju

spletno gostovanje
spletno gostovanje You are Reading..

Osnovna dejstva o spletnem gostovanju

Spletno gostovanje je storitev, o kateri boste morali zelo resno razmišljati ter jo raziskati, ko boste želeli imeti svojo lastno spletno stran. Hitro boste ugotovili, da imate v povezavi s tem kar nekaj izbire. Izberete lahko brezplačno gostovanje, a to vam ne prinaša toliko prednosti kot tisto, ki je plačljivo.

Obenem se boste morali soočiti še z nekaterimi drugimi pojmi, kot so na primer strežniki. Kaj je strežnik in kako poteka najem strežnika, pa v nadaljevanju.

Kaj je spletni strežnik?

Spletni strežnik je pogosto definiran kot računalniški sistem za obdelovanje zahteve preko protokola http. Izraz se lahko nanaša na celotni sistem ali pa posebej na programsko opremo.

Strežniki so namenski računalniki
Strežniki so namenski računalniki, ki pošiljajo in sprejemajo podatke od več odjemalcev.

Njegova primerna naloga je shranjevanje, obdelovanje in pošiljanje spletne strani odjemalcem. Brskalnik na spletu komunikacijo sproži tako, da http pošlje zahtevo, in sicer za določen vir. Strežnik se odzove z vsebino vira ali pa s sporočilom o napaki. Vir je navadno resnična datoteka, in sicer na sekundarnem pomnilniku.

Najem ali nakup spletnega strežnika?

Ko boste lastnik spletne strani in boste v povezavi s tem postali nekoliko bolj zahtevni, vam verjetno gostovanje spletne strani na klasičnem strežniku ne bo več zadosti. V tem primeru se boste mogoče odločili za tako imenovano VPS gostovanje oziroma hosting.

In kaj točno vam prinaša VPS gostovanje? Prinaša virtualni najem strežnika, ki je seveda nekaj povsem drugega kot fizični najem.

Virtualni najem strežnika

Bolj zahtevni spletni založniki potrebujejo izjemno hiter in odziven strežnik. To pomeni, da si prostora ne delijo z drugimi stranmi na spletu, temveč imajo na njem rezerviran prostor, ki pripada zgolj njim. Prav tako jim strežnik VPS omogoča, da lahko kar sami poskrbijo za prilaganje pa tudi za nadgrajevanje.

najem strežnika za večja podjetja ali posameznike
Večja podjetja ali posamezniki, ki hranijo občutljivejše podatke, imajo raje najem strežnika.

To pomeni, da lahko s pomočjo gostovanja VPS dosežete, da je delovanje vaše spletne strani čisto neodvisno od delovanja drugih.

Za lastno spletno stran potrebujete tudi domeno

Ko se boste odločili za izdelavo lastne spletne strani ali trgovine, gostovanje ne bo dovolj. Med drugim boste morali poskrbeti tudi za registracijo domene.

  • Na prvi pogled se omenjena registracija zdi sila preprosta storitev.
  • Kljub temu se pred postopkom dobro pozanimajte, kako izbrati primerno domeno, domensko končnico, kako preveriti, ali je sploh še prosta oziroma na razpolago ter podobno.

Kaj je e-mail gostovanje?

Če boste strokovnjaka vprašali, kaj je e-mail gostovanje, vam bo ta povedal, da gre za specializirano vrsto spletnega gostovanja, ki je namenjeno samo gostovanju elektronske pošte.

E-poštno gostovanje deluje tako, da vam omogoča pošiljanje, prejemanje in shranjevanje vseh vaših e-poštnih sporočil na strežniku ponudnika. Poleg tega ponuja varno preverjanje pristnosti, zaščito pred neželeno pošto in zlonamerno programsko opremo, preusmerjanje in drugo.

E-poštno gostovanje vam lahko torej omogoča e-poštni naslov z lastno domeno.

Kdaj se je dobro odločiti za obliko e-mail gostovanja?

Za e-poštno gostovanje se lahko odločijo tako fizične osebe kot tudi podjetja, ki si na primer želijo bolj resnega nastopa na svetovnem spletu z elektronskimi poštnimi naslovi z lastno domeno.

Prav tako je elektronsko poštno gostovanje izvrstna izbira za vse, ki imajo spletne strani narejene na samostojnih platformah. Ob tem pa se marsikdo vpraša, ali je možno omenjeno gostovanje tudi nadgraditi.

Nadgrajevanje paketa elektronskega poštnega gostovanja

E-mail gostovanje lahko nadgradite, če boste seveda imeli večje potrebe po elektronskem poštnem nabiralniku.

  • Navadno se tovrstna nadgradnja opravi povsem brezplačno. Doplača se samo razlika v ceni med paketoma.
  • Ob tem pa naj poudarimo, da je vaša elektronska pošta povsem na varnem. Varno se namreč hrani na strežniku, lahko jo snamete tudi na svoj računalnik.
  • Za slednje ne potrebujete veliko prostora na strežniku – zgolj toliko, da vas lahko nova pošta počaka do vaše naslednje prijave, ko si jo boste spet sneli.

Zanesljivo in ugodno e-poštno gostovanje

E-mail gostovanje ponuja številne prednosti. Gre torej za povsem zanesljivo pa tudi zelo ugodno obliko gostovanja. Na voljo vam je prijazen vmesnik. cPanel vam zagotavlja popolni nadzor nad poštnim predalom. Do svoje elektronske pošte lahko dostopate od kjer koli, ne glede na to, ali uporabljate računalnik, tablico ali mobilni telefon.

E-poštno gostovanje je zanesljivo in zelo ugodno
E-poštno gostovanje je zanesljivo in zelo ugodno, do svoje elektronske pošte pa dostopate povsod, ne glede na to, ali uporabljate računalnik, tablico ali mobilni telefon.

Na voljo je anti spam zaščita, anti virus zaščita in nenehna podpora. Poštni strežnik vključuje napredno anti spam zaščito. Elektronski predali so povsem varni tudi pred virusi, ker poštni strežnik vsebuje zaščito pred njimi. Strokovnjaki pa vam z veseljem pomagajo in svetujejo pri procesu zamenjave.

Brezplačni SSL certifikat poskrbi za varno povezovanje naprav

Za povsem varno povezovanje vseh naprav na poštni strežnik učinkovito skrbi brezplačni SSL certifikat. Ta zagotavlja zelo varno pošiljanje in prejemanje elektronske pošte.

Svojo elektronsko pošto lahko brezskrbno pregledujete na računalniku, na spletu, telefonu ali pa na tablici. Deluje namreč prav povsod.