Hit enter after type your search item

Prednosti uporabe originalnih in nadomestnih barv za naš tiskalnik

You are Reading..

Prednosti uporabe originalnih in nadomestnih barv za naš tiskalnik

Zelo malo uporabnikov se zaveda zvrsti barv, ki jih kupuje za svoj laserski tiskalnik. Dejstvo je, da so originalni tonerji dražji za nakup od združljivih izvedb. S slednjimi tonerji ni nič narobe, vendar niso uporabni za vsakega posameznika. Z nakupom originalne opreme bomo poskrbeli, da bo naš tiskalnik deloval brezhibno in nemoteno. To je izredno pomembno, če smo kupili novo tiskalno napravo. Tako bomo obdržali garancijo proizvajalca in tudi ohranili naš tiskalnik v najboljšem stanju. Seveda pa bomo poželi tudi druge prednosti, katerim se bomo posvetili v tem članku.

Pri nakupu naprave je skoraj vedno vključen OEM ali originalni toner, ki ga je naredil proizvajalec tiskalnika. Narejen je iz le najbolj kakovostnih delov, ki zagotavljajo dolgotrajno delovanje.

Originalni tonerji so vedno priporočeni s strani proizvajalca tiskalnika

Vsak laserski tiskalnik uporablja tonerje. Pri nakupu naprave je skoraj vedno vključen OEM ali originalni toner, ki ga je naredil proizvajalec tiskalnika. Narejen je iz le najbolj kakovostnih delov, ki zagotavljajo dolgotrajno delovanje. Proizvajalci tiskalnih naprav bodo vedno zagovarjali uporabo le OEM opreme. Temu je tako, saj s tem zagotovijo brezhibno delovanje svojih naprav. Obenem pa lahko stranki ponudijo garancijo v primeru napak. Izbira najboljšega potrošnega materiala za tiskanje pa vam nudi vrhunski tisk.

Priporočljivo je, da če si lastimo novo lasersko napravo za tiskanje, da kupujemo OEM opremo. To pa zato, saj so originalni tonerji 100% združljivi z našim tiskalnikom. Ko pa preteče garancijski rok, pa je priporočljivo uporabiti cenejše vrste tonerjev, če želimo večji nadzor nad stroški. To pa seveda lahko storimo še preden se garancijski rok izteče, če želimo nemudoma prihraniti stroške na kratki rok.

Velik del kakovosti tiska je odvisen od tonerja

Pri laserskem tiskanju dokumentov in slik je velik del njihove kakovosti odvisen od tonerja, ki ga uporabljamo. HP, Brother, Xerox, Epson in druga podjetja izdelujejo svoje originalne tonerje, ki so napolnjeni z najboljšo barvo oziroma barvnim prahom. Tako so primerni za uporabo v profesionalne namene. Res je, da bomo za njih morali odšteti več, vendar se splača, če želimo najbolje izkoristiti našo tiskalno napravo. Originalni tonerji so narejeni izključno za našo napravo ali serijo naprav. To pa pomeni, da so bili narejeni po standardih, ki jih je nemogoče ponoviti s strani drugih proizvajalcev.

HP, Brother, Xerox, Epson in druga podjetja izdelujejo svoje originalne tonerje, ki so napolnjeni z najboljšo barvo oziroma barvnim prahom. Tako so primerni za uporabo v profesionalne namene.

OEM tonerji so narejeni za najboljše delovanje laserskega tiskalnika

Uporaba nepreverjenih tonerjev lahko zniža produktivnost našega tiskalnika. Slaba kvaliteta barv pa povzroči različne mehanske in druge okvare. Odprava teh napak pa je lahko dostikrat draga, saj je laserski mehanizem za tiskanje velikokrat dokaj kompleksne narave. Priporočljivo je, da kupimo poprodajne izvedbe kartuš in tonerjev pri zaupanja vrednih trgovcih. Tako se bomo izognili mnogim tehničnim težavam, ki lahko nastanejo z našim tiskalnikom.

Zelo pomembno je, da kupimo primeren tiskalnik za naše potrebe. Tako lahko izračunamo, koliko dolgo bomo lahko uporabljali toner, preden ga bo potrebno zamenjati. Velikokrat je povprečno količina potiskanega papirja napisana na embalaži tiskalnika. Če te informacije ni, pa jo lahko najdemo na proizvajalčevi spletni strani.

Inkjet tiskalniki ne uporabljajo tonerjev

Veliko uporabnikov se zmoti, ko išče barve za svoj inkjet tiskalnik. Ta ne uporablja tonerja, ampak kartuše, ki so napolnjene s črnilom. Hitro pa je možno opaziti, da lahko kupimo tudi poceni kartuše, ki niso originalne. Temu je tako, saj jih tudi zasledimo v poprodajnih izvedbah. Strokovnjaki priporočajo, da če imamo nov črnilni tiskalnik, da uporabljamo OEM opremo. Po preteku garancije pa lahko uporabimo cenejše kartuše, ki so poprodajne izvedbe. To je priporočljivo zato, ker tako ohranimo garancijo naše naprave. Seveda pa ni nič narobe, če takoj uporabljamo poprodajne izvedbe kartuše, če se tiskalnik nahaja v okolju, kjer bo v neprestani uporabi.

Za podjetno uporabo, kjer kakovost izdelanih dokumentov ni tako pomembna, se vedno priporoča uporaba poceni kartuš. Tako je izdelovanje listin in dokumentov veliko bolj ugodno, saj prihranimo ogromno sredstev.

Cenejše kartuše
Strokovnjaki priporočajo, da če imamo nov črnilni tiskalnik, da uporabljamo OEM opremo. Po preteku garancije pa lahko uporabimo cenejše kartuše, ki so poprodajne izvedbe.

Poceni kartuše so večinoma poprodajne izvedbe

Pri izbiri kartuš se bomo mogli odločiti za OEM ali poprodajne izvedbe. Vse vsebujejo črnilo, ki je lahko različne kvalitete. Če zasledimo poceni kartuše, to ne pomeni, da ne vsebujejo kakovostnega črnila. Veliko poprodajnih oziroma združljivih izvedb je zelo kakovostnih. Vgrajene pa imajo lahko tudi dodatne izboljšave, kot so:

  • Večja kapaciteta črnila
  • Manjša poraba barve
  • Možnost ročnega polnjenja

Pomembno je, da če ne želimo ali ne moremo kupiti OEM kartuš, da njihove nadomestke kupimo pri zaupanja vrednem trgovcu. Na izbiro imamo: združljive, ponovno napolnjene, obnovljene in OEM kartuše. Z razliko od OEM, štejemo pod poceni kartuše vse neoriginalne izvedbe.

Tonerji vsebujejo barvni prah

Laserski tiskalniki ne tiskajo s pomočjo črnila. V originalnih tonerjih se nahaja barvni prah. Enako pa velja tudi za poprodajne izvedbe. Ta prah je sestavljen iz posušenih plastičnih delcev barve. Tiskalnik jih zapeče na papir, kar omogoča takojšno obstojnost. Tonerji so tudi dokaj dražji od kartuš. To pa zato, ker z njimi lahko izdelamo neprimerljivo več dokumentov in slik, če jih primerjamo s kartušami.

Združljivi tonerji imajo tudi velikokrat vgrajene dodatne izboljšave, kot je višja kapaciteta barvnega prahu. Tako so primerni za okolja, kjer se veliko tiska, saj si močno znižamo stroške s pisarniško opremo na dolgi rok. Na izbiro imamo, enako kot pri kartušah: združljive, ponovno napolnjene, obnovljene in OEM tonerje.