Hit enter after type your search item

Reševanje podatkov iz medijev v primeru okvare računalnika

reševanje podatkov iz diska
reševanje podatkov iz diska You are Reading..

Reševanje podatkov iz medijev v primeru okvare računalnika

Moderne računalniške naprave potrebujejo prostor za shranjevanje raznovrstnih podatkov. Poleg tega pa se na spominskem mediju nahaja operacijski sistem, požarni zid, antivirusni program, gonilniki in še mnogo več elementov. Če pa se pojavijo v računalniku mehanične okvare, pa je pogosto potrebno reševanje podatkov iz medijev, kot sta SSD in klasični mehanični trdi disk. Omenjena storitev nam omogoča, da povrnemo izgubljene informacije iz manj ali bolj poškodovanih računalnikov. Izgubljene digitalne vsebine je tudi mogoče pridobiti iz poškodovanih USB ključev, SD spominskih kartic, strežnikov in podobno.

Reševanje podatkov iz diska z magnetnimi ploščami

Klasični način za shranjevanje podatkov že zelo dolgo časa poteka preko klasičnih spominskih medijev, ki uporabljajo magnetne plošče. Še dandanes so trdi diski zelo popularni, saj so izredno ugodni za nakup in imajo zelo veliko spomina. Kljub svoji zastareli zasnovi so izredno zanesljivi in lahko delujejo zelo dolgo časa. Lahko pa se zgodi, da prenehajo delovati, zaradi različnih razlogov. V tem primeru potrebujemo reševanje podatkov iz diska, da uspešno pridobimo dostop do izgubljenih digitalnih vsebin.

reševanje podatkov iz diska da pridobimo izgubljene vsebine
Če se pojavijo v računalniku mehanične okvare, pa je potrebno reševanje podatkov iz diska.

Načeloma je tako, da so trdi diski zelo dobra rešitev za uporabnike, ki želijo shraniti na svoj računalnik veliko slik, videov, glasbenih datotek in podobno. Pri tem pa moramo biti previdni, da imamo vedno izdelane varnostne kopije ključnih informacij. Tako bo reševanje podatkov iz diskov v računalniku potekalo veliko lažje in hitreje.

Reševanje podatkov iz medijev prenosne zvrsti

Prenosni spominski mediji so postali izredno razširjeni po celem svetu. USB ključi, mikro SD spominske kartice, prenosni trdi diski in druga tehnologija je izpostavljena številnim nevarnim elementom. Tako so mogoče razne okvare, ki so skoraj vedno nepredvidljive.

Reševanje podatkov iz diska za izgubljene digitalne vsebine
Reševanje podatkov iz diska nam omogoča, da povrnemo izgubljene informacije iz poškodovanih računalnikov. Izgubljene digitalne vsebine je tudi mogoče pridobiti iz poškodovanih USB ključev, SD spominskih kartic, strežnikov in podobno.

Zato je ključnega pomena, da se poslužimo reševanja podatkov iz medijev prenosne narave, ko se soočamo z okvaro katerekoli vrste. Če nenadno preneha delovati USB ključ, je to morda posledica različnih okvar. Mogoče je, da se je okvarila particija ali pa je prenehal delovati spominski čip. V vsakem primeru je priporočljivo, da čimprej poiščemo ustrezno pomoč.

Kloniranje diska iz varnostnih razlogov

Izdelava varnostnih kopij je ključnega pomena, kar se tiče uspešnega shranjevanja bolj in manj pomembnih podatkov. Deluje tako, da se prekopira celotna vsebina enega trdega mehaničnega diska na drugi disk. Edina omejitev je, da mora biti svež spominski medij enake ali večje velikosti, kot vsi zapisani podatki na starem spominskem mediju. Mogoče je klonirati disk na SSD ali obratno.

Kloniranje diska za uspešno shranjevanje podatkov.
Kloniranje diska je zelo pomembno za uspešno shranjevanje bolj in manj pomembnih podatkov.

Računalniški servisi za restavriranje okvarjenih spominskih medijev pogosto uporabljajo kloniranje diska pri svojem delu. Tako je mogoče zelo hitro in učinkovito prenesti večjo ali manjšo količino podatkov na svež podatkovni medij.

Katere vrste okvar se lahko pripetijo trdemu disku?

Okvare klasičnih trdih diskov lahko delimo na dve glavni vrsti. Tako poznamo mehanične in logične okvare, ki se med seboj razlikujejo po ključnih lastnostih. Za mehanične okvare je značilno, da preneha delovati disk, ker je prišlo do napake ali prevelike obrabe magnetnih plošč, bralne roke ali drugih komponent. Lahko pa tudi, da je prišlo do napake v drugih komponentah računalnika in zato celotni sistem več ne deluje. 

Video o reševanju podatkov iz diska, ki je okvarjen

Poznamo pa tudi logične okvare. Te je mogoče rešiti z naprednimi programi namenjenimi za reševanje podatkov iz diskov različnih velikosti.

Kaj štejemo pod mehanične okvare trdega diska?

Mehanične okvare v trdem disku se lahko pripetijo vsakemu uporabniku. Niso pogoste a se vseeno lahko pojavijo nepričakovano. Pogosto je za okvaro mehanične narave kriva sama starost trdega diska. Priporočljivo je, da se ga zamenja po petih letih uporabe. Če še vedno deluje brez težav, pa je dobra praksa, da premestimo občutljive podatke na svež spominski medij. 

Pogosto je tako, da trdi disk prične kazati znake okvare, ki so lahko:

  • Počasno delovanje računalnika
  • Okvara shranjenih datotek med prenosom ali že obstoječih elementov shranjenih v računalniku
  • Klikajoči ali drugi mehanični zvoki, ki prihajajo iz računalnika
  • Večkratno zaganjanje magnetnih plošč pri zagonu računalnika
  • Računalnik s težavo naloži operacijski sistem

Logične okvare v računalniku

Izredno pogoste so logične okvare spominskih medijev, ki deloma ali v celoti onesposobijo naš računalnik. Pripetijo se zaradi nezdružljive programske opreme, napak v računalniku, izpada električne energije in podobno. Povzročijo pa jih lahko tudi virusi in nezaželene programska oprema. Tako je reševanje podatkov iz diska pogosto potrebno, če želimo povrniti shranjene informacije na prizadetem računalniku.

Zelo dobra praksa je, da opravimo kloniranje diska na občutljivih spominskih medijih. Opravijo ga lahko izkušeni strokovnjaki, ki so usposobljeni za delo s spominskimi napravami različnih vrst.