Hit enter after type your search item

Izbira domene pri izdelavi spletne strani

You are Reading..

Izbira domene pri izdelavi spletne strani

Izbira domene je nujno potrebna, če se boste odločili za izdelavo svoje lastne spletne strani. Preden boste naredili kar koli drugega, boste morali izbrati ime, ki se bo dobro ujemalo z vašimi poslovnimi ali pa osebnostnimi lastnostmi.

Izbira domene
Izbira domene je nujno potrebna, če se boste odločili za izdelavo svoje lastne spletne strani.

Domena je del internetnega naslova. Je edinstveno ime, ki se pokaže v URL vrstici in je naslov določene spletne strani. Najboljša je čim bolj preprosta izbira imena za domeno. Izberite ime domene, ki si jo bodo ljudje zlahka zapomnili.

Uporaba domen

Domene torej uporabljamo, da bi bile internetne strani dostopne preko čim bolj preprostega naslova. Lastnik domene je oseba, ki je domeno registrirala. Kljub temu z registracijo ne postanete stalni lastnik domene. Zakupite jo namreč le za določeni čas.

Registracija domene (https://www.domenca.com/domene/) se praviloma napravi za eno leto oziroma za daljše časovno obdobje; običajno največ do deset let. Za registracijo je na voljo vsakomur. Za nekatere domene pa veljajo prav posebna pravila ter omejitve.

Sestava domen

Domene so v jeziku računalnika sestavljene iz imena domene in domenske končnice. Prav vsaka domena na spletu je unikatne ter je registrirana na določeno podjetje ali pa osebo.

Ime domene je pogosto vezano na ime podjetja, osebe ali pa opisa strani. Domenska končnica pa je na primer .com, .org, .si, .net.

Domene
Domene torej uporabljamo, da bi bile internetne strani dostopne preko čim bolj preprostega naslova.

Podaljšanje domen

Podaljšanje domen je praviloma vsakoletna navada, ki jo je treba opraviti, če domene ne želimo izgubiti. Cena za podaljšanje domene je praviloma povsem enaka kot pri sami registraciji nove domene za eno leto.

Domeno lahko podaljša samo njen lastnik oziroma oseba, ki ima dostop do upravljanja z domeno preko registrarja. Domene je najbolje podaljšati že pred potekom. Na takšen način se namreč prepreči, da bi bila spletna stran nedostopna. Domena se lahko podaljša na dva načina. Lahko se podaljša pri že obstoječem registrarju, in sicer z doplačilom. Lahko pa jo preprosto prenesemo k novemu registrarju.

Podaljšanje domene pol leta pred iztekom

Domena se praviloma lahko podaljša že pol leta pred samim iztekom. Načeloma pa se domene najpogosteje podaljšujejo en mesec pred iztekom. Takrat trenutni lastniki domen namreč dobijo opozorilo, da jim registracija domene čez en mesec poteče. Po poteku domeno še vedno lahko podaljšamo, vendar je domena po določenem času suspendirana. Kasneje pa tudi izbrisana in tako za registracijo ponovno na voljo komur koli.

Kje se lahko preveri domeno

Še preden registrirate domeno, je treba preveriti, ali je izbrana domena še prosta. In kje se lahko preveri domeno? Rešitev je preprosta. Ponudniki za registracijo domen vam na svojih spletnih straneh omogočajo super prijazne preverjalnike domen. Z njihovo pomočjo lahko preverite vse proste domene na enem mestu.

Preverjalniki za proste domene vam v primeru zasedene domene ponudi predlog za alternativo oziroma podobno domeno, ki je še prosta oziroma na voljo za registracijo.

Različna stanja domen

Ko nekdo preveri domeno če je prosta, lahko opazi različna stanja za domene. Domena je lahko prosta, neaktivna, aktivna, blokirana ali pa v karanteni.

Če je domena prosta, se lahko izvede registracija. Če je domena neaktivna, pomeni, da je domena sicer registrirana, vendar DNS niso usmerjeni na njen strežnik. Aktivna domena je registrirana ter usmerjena na strežnik. Za blokirano domeno poteka reševanje domenskega ali sodnega spora. Domena v karanteni pa pomeni, da če domene do dneva poteka ne podaljšamo, karantena traja 30 dni. Po tem datumu pa ponovno postane prosta.

Ko nekdo preveri domeno če je prosta, lahko opazi različna stanja za domene.

Registracija domene

Ko se preveri domeno in je ta prosta, se lahko izvede registracija. Ta se lahko opravi preko številnih domačih registratorjev. Registracija je možna od enega leta naprej. Cena pa se giblje med 10 do 15 evri z DDV.

Za registracijo domene potrebujete osebne podatke ali podatke podjetja, elektronski naslov ter kontaktno številko. Vse potrebno opravite preko spleta. Ko so podatki za registracijo izpolnjeni, vam registrator omogoči plačilo. Praviloma je to preko predračuna, kreditne kartice ali pa preko paypala. Registracija domene se plača enkrat na leto. Ena od možnosti je tudi ta, da si domeno registrirate za več let.

Prenos domene

Potem ko se preveri domeno in registrira, postanete njen začasni lastnik. Domeno pa v tem času lahko tudi prenesete. Prenos domene je postopek, ko vašo domeno prenesete od enega registrarja k drugemu. Obiskovalci vaše spletne strani ne občutijo prav nobene razlike.

Prenos domene ne spreminja DNS nastavitev. Podobno je tudi pri postopku, kjer gre za zamenjavo nosilca domene. Tu se zamenja lastnik domene.