Hit enter after type your search item

Pomoč v obliki bonov za nakup nove računalniške opreme

Digitalni boni za nakup računalnika
Digitalni boni za nakup računalnika You are Reading..

Pomoč v obliki bonov za nakup nove računalniške opreme

Današnji svet skoraj nujno od nas zahteva, da uporabljamo računalnike za raznovrstna vsakodnevna in poslovna opravila. Moderni namizni računalnik je izredno vsestranska naprava. Na njemu lahko pregledujemo elektronsko pošto, uporabljamo socialne medije, igramo igre, komuniciramo s prijatelji in še mnogo več. To je tudi razlog, da so računalniki vedno bolj razširjeni in imajo vedno večji vpliv na naše življenje. Zaradi omenjenega razloga je Državni zbor sprejel odločitev, da pomaga določenim delom Slovenskega prebivalstva pri nakupu nove računalniške opreme.

Digitalni boni za nakup novih računalnikov ali računalniških tečajev

Zadnja leta smo lahko priča vedno bolj cenovno dostopnim računalnikom in računalniškim komponentam. Kljub temu pa je vsaka pomoč pri nakupu nove strojne opreme dobrodošla. Vrednost, ki jo imajo digitalni boni je 150 evrov. Uporabiti jih bo mogoče za nakup razne strojne opreme ali računalniških tečajev. Tako bodo lahko številni prebivalci dobili dostop do nove, obnovljene ali rabljene računalniške opreme. 

Možnosti, ki jih nudijo digitalni boni so skoraj neomejene. Mogoče jih bo uporabiti tudi za obisk katere od računalniških šol za spoznavanje delovanja računalnikov, programiranje, varno plačevanje preko spleta ipd.

V nakup opreme niso vključeni samo veliki računalniki za na mizo. Na voljo bodo tudi prenosni računalniki, ki so vedno bolj popularni. Obenem pa jih lahko uporabljamo za osnovne naloge, kot je prebiranje elektronske pošte, kot tudi igranje iger.

Popularno je igranje iger na namiznih ali prenosnih računalnikih, ki jih lahko kupite z digitalnimi boni.
Digitalne bone lahko uporabite računalniške tečaje ali za nakup namiznega ali prenosnega računalnika za splošno uporabo ali igranje iger.

Kdo lahko koristi digitalne bone?

Državni zbor je 28. februarja sprejel Zakon o spodbujanju digitalne vključenosti. Njegov namen je, da se približa cilju, da opremi oziroma izobrazi vsaj 80% odraslega prebivalstva o pravilni uporabi računalnika. Namen digitalnih bonov je, da omogoči lažji dostop do računalniške opreme starejšim od 55 let, osnovnošolcem prve triade, dijakom in študentom.

Prvič bo bone v digitalni obliki mogoče koristiti 15. junija. Takrat bodo na voljo za uporabo v določenih trgovinah z računalniki. Izbirali pa bomo lahko tudi med številnimi brezplačni tečaji digitalnih veščin, ki obsegajo osnovne in bolj napredne elemente uporabe računalnika ter spleta.

Digitalni boni za starejše ljudi, ki rabijo računalniški tečaj, da se naučijo dela z računalnikom.
Digitalne bone bo mogoče korititi od 15. junija. Med drugim bodo omogočili računalniške tečaje za digitalno pismenost starejših občanov.

Trgovina z računalniki, ki sprejema bone

Sprva bodo boni za nakup računalnikov na voljo v nekaterih trgovinah z računalniki. Sčasoma pa je velika verjetnost, da se bo njihova uporaba razširila na več trgovin. Takoj jih bo mogoče koristiti pri posameznih podjetjih, ki imajo na svoji spletni strani ali drugače oznanjeno, da je mogoče pri njih uporabiti bone. Sprva bodo to samo nekatera podjejta, kmalu pa je zelo verjetno, da jih bo mogoče uporabiti pri skoraj vseh manjših in večjih podjetjih, ki se ukvarjajo s prodajo računalnikov. Priporočeno je, da se vnaprej pozanimamo o možnosti njihove uporabe v naši najljubši trgovini s strojno opremo.

Naša najljubša trgovina z računalniki bo morda že 15. junija imela možnost, da pri njih koristimo bone, zato je močno priporočeno, da se že zdaj pozanimamo o njihovi razpoložljivosti.

Nakup računalnika za osnovne potrebe

Pogosto je tako, da osnovnošolci, dijaki in študentje nimajo na voljo dovolj finančnih sredstev, da bi si lahko kupili primeren računalnik za pomoč pri opravljanju raziskovalnih nalog, učenju ipd. Z omenjenimi boni pa bo nakup računalnika veliko lažji. Sredstva bo mogoče uporabiti tudi za različne računalniške komponente, kot so grafične kartice, procesorji, napajalniki ipd.

Šolarji pa se bodo tudi lahko udeležili tečajev programiranja, pravilne uporabe računalnika in drugih uporabnih veščin, ki jim bodo v prihodnosti lahko ponudile začetek uspešne kariere. Nekateri tečaji bodo na voljo z uporabo digitalnih bonov, drugi pa bodo brezplačni.

Ali so možnosti za razširitev digitalnih bonov na druge skupine prebivalstva?

Trenutno, kot prej omenjeno, so ciljne skupine ljudi, ki bodo lahko uporabljali digitalne bone štiri. To pa so:

  • Starejši ljudje od 55 let
  • Osnovnošolci zadnje triade
  • Dijaki
  • Študentje

Dejansko je stanje tako, da bo veliko ljudi lahko z boni postalo vključenih v digitalno preobrazbo sveta. Mladim in starejšim ljudem bodo na voljo številni tečaji iz discipline programiranja, robotike, umetne inteligence, digitalne varnosti ipd. 

Možnosti širjenja bonov na druge skupine Slovenskega prebivalstva pa niso izključene. Mogoče je, da bodo postali na voljo za nakup računalnika tudi drugim posameznikom, ki bi od tega imeli koristi.

Vedno je priporočljivo, da se o zmožnostih porabe bonov posvetujemo v trgovini z računalniki. Zelo pomembna lastnost je ta, da se v družini lahko seštevajo boni, kar nam omogoči, da kupimo družinski namizni računalnik ali drugo napravo, ki jo potrebujemo.

Z digitalnimi boni kupljen namizni računalnik za digitalno izobrazbo.
Z digitalnimi boni lahko kupite družinski namizni računalnik, saj se prejeti digitalni boni v družini seštevajo.

Namizni računalnik za vse generacije

Medgeneracijski razpon med znanjem za uporabo moderne tehnologije je skoraj vedno dokaj velik. Starejši ljudje pogosto ne znajo uporabljati računalnika do te mere, kot ga znajo mlajši. To pogosto povzroči težave, saj starejši prebivalci težko ali pa sploh ne morejo plačevati računov preko spleta in urejati drugih tekočih poslov. 

Z uporabo bonov bodo lahko starejši posamezniki kupili svoj namizni računalnik ali drug sistem, ki ga bodo uporabljali vsak dan. Obenem pa se bodo na njem lahko tudi učili raznih veščin, kot je pošiljanje elektronske pošte, uporabo raznih programov ipd.

Kmalu bo mogoče digitalne bone za nakup računalnikov uporabiti pri večini podjetij z računalniško opremo.

Moderne računalniške naprave potrebujejo prostor za shranjevanje raznovrstnih podatkov. Poleg tega pa se na spominskem mediju nahaja operacijski sistem, požarni zid, antivirusni program, gonilniki in še mnogo več elementov. Če pa se pojavijo v računalniku mehanične okvare, pa je pogosto potrebno Reševanje podatkov iz medijev v primeru okvare računalnika. Preberite več …